Translate

1 nov. 2012

Lucrarile de intretinere

Odata cu definitivarea formarii coroanei se trece la efectuarea taierilor de intretinere a coroanelor si de fructificare. Aceste taieri se vor efectua in fiecare an pana la incheierea ciclului de viata al pomului. Prin taierile de intretinere se va actiona asupra ramurilor care s-au rupt, a celor care s-au suprapus si se umbres, prin indepartarea lor. Se vor indeparta si lastarii lacomi care pot aparea pe trunchi sau la baza sarpantelor. 
Taierile de fructificare sunt diferite in raport cu modul de fructificare care poate fi: cu fructificare terminala si cu fructificare laterala. La pomii cu fructificare terminala, odata ce au ajuns la potentialul maxim de fructificare se contureaza trei zone distincte: zona exterioara, zona intermediara si zona din interior. Singura modalitate directa de a imbunatatii fructificarea la acesti pomi consta in efectuarea la cel putin 3 ani a taierilor de fructificare. Acestea se reduc la rarirea formatiunilor fructifere din exteriorul coroanei pentru a favoriza patrunderea luminii in zonele din interior si a crea conditiile necesare formarii si fructificarii a cat mai multor ramuri din aceasta zona. Astfel de taieri se efectueaza in februarie-martie, dupa trecerea perioadelor cu geruri mari.
La pomii cu fructificare pe ramurile laterale, vom avea in vedere ca acestia au tendinta naturala de a-si incetinii cresterea pe masura intrarii in fructificare. Daca nu vom efectua taierile de fructificare, de aceasta data in fiecare an, vom constata o reducere a potentialului de fructificare concomitent cu scaderea marimii si calitatii nucilor.Taierea ramane pentru acest ip de  pomi singura modalitate de mentinere a unui echilibru favorabil intre crestere si fructificare. Cu alte cuvinte, astfel de soiuri nu  pot fi folosite in plantatii daca nu li se asigura o crestere puternica pe parcursul perioadelor de vasta.
Taierile de fructificare vor invepe de la varsta de 3-4 ani a pomilor deoarece acestea fructifica mai devreme decat soiurile cu fructificare terminala. In aceasta situatie apare mai timpuriu problema de indesire a coroanei dar si a cresterilor cu lungimi foarte mici.

Euro Avia Get
Lucrarile de intretinere a solului in plantatii.
La noi in tara nucii sunt cultivati in sistem agro-productiv de cultura extensiv, in care plantele se gasesc de regula pe pasuni si fanete, deci cu terenul inierbat natural iar singura lucrare care se face este cea de pasunat sau cosit. Noile exploatatii nucicole intensive practica alte sisteme de intretinere a solului cu influnete pozitive asupra cresterii si fructificarii cum sunt:
 - ogorul negru - se practica tot mai putin datorita costului ridicat si din cauza unor elemente tehnologice. Se intretine prin lucrari mecanice combinate uneori cu erbicidare pe randuri.
 - culturile asociate - se practica cand pomii sunt inca mici si nu au intrat in fructificare deplina, folosind intervalul dintre randuri. Se prefera plante cu inradacinare mai superficiala cum este fasolea, mazarea, ceapa, capsunile.
 - inierbarea livezilor - se preactica pretutindeni in lume si se face cu ierburi ca Lulium perene, Dactylis glomerata si altele. Pe parcursul perioadei de vegetatie iarba se coseste de 3-5 ori si se lasa pe sol ca mulci. Pentru evitarea unei concurente cu nucii se aplica suplimentar pe iarba 80-100kg N/ha, in afara de dozele care se administreaza pentru nuc. Acest sistem se practica in zonele cu umiditate mare sau cu posibilitati de irigare.