Translate

25 oct. 2012

Inmultirea nucului (Juglans regia)

Inmultirea nucului (Juglans regia)

Inmultirea sexuata - din samanta nu este indicata, prezentand diferite dezavantaje ca:
 - pomii intra tarziu pe rod;
 - calitatea inferioara a fructelor caracterizată in general printr-o variabilitate accentuata ca forma si marime;
 - neomogenitatea pomilor în cadrul plantaţiei
Inmultirea prin seminte se recomanda numai pentru obţinerea portaltoilor si a nucilor destinati productiei de lemn. Recoltarea nucilor pentru samanta se face la maturitatea deplina, retinandu-se numai nucile perfect sanatoase si cat mai omogene. Pastrarea facultatii germinative, poate sa dureze 2 - 3 ani. 
Daca nu se seamana in toamna, nucile se pun peste iarna la stratificat pentru parcurgerea procesului de postmaturatie. In cazul in care nucile nu au fost stratificate peste iarna si trebuie semanate, se introduc in apa firbinte la 55 - 60° C unde se lasa 3 zile, apoi se scot si se repeta operatiunea, dupa care se scurg de apa, se stratifică in nisip umed in incaperi la 24 - 26° C timp de 10 - 14 zile, dupa care se seamana.
Alegerea si pregatirea terenului in vederea infiintarii scolii de puieti se efectueaza ca la celelalte specii pomicole.

Walnut breeding - USDA - chilenut.cl
Epocile de semanat pentru nuc sunt toamna si primavara. Semanatul de toamna se efectueaza in a doua jumatate a lunii octombrie, in randuri simple la 90cm intre ele si 10 - 12cm pe rand, dupa care se biloneaza cu un strat de pamant de 15 - 20cm. Toamna se poate face semanatul si cu nuci nestratificate postmaturatia avand loc in cursul iernii, in camp.
Semanatul de primavara se face in a doua jumatate a lunii martie, cu nuci cu postmaturatia parcursa, la aceeasi distanta intre randuri si 15 - 20cm pe rand, fara a se bilona. Infiintarea campului I se efectueza cu puieti de nuc de un an, produsi in scoala de puieti. Plantarea puietilor se efectueaza primavara devreme ( inainte de dezmugurit) la distanta de 90cm intre randuri si de 35 - 40cm pe rand.
In vederea plantarii, se fasoneaza sistemul radicular prin usoare scurtari ale radacinilor secundare a tulpinii deoarece mugurele terminal porneste mai repede in vegetatie si asigura o crestere dreapta a tulpinii.
Prevenirea si combaterea bolilor si dăunătorilor se efectuează prin aplicarea a 6 - 8 tratamente cu zeama bordeleza in concentraţie de 0,5 - 1% sau cu alte produse cuprice, in amestec cu insecticide adecvate.
Traumatismele provocate sistemului radicular, cu ocazia transplantarilor, se vindeca foarte greu. Refacerea sistemului radicular dupa transplantare efectuata in conditii normale durează cel putin un an. Cele mai bune rezultate la prinderea la plantare se realizeaza cu material saditor sub forma de vraga in varsta de 2 ani, cu inatimea de peste 1,6m.

Inmultirea asexuata sau vegetativa
Este singura metoda de a transmite in descendenta caracteristicile genetice initiale ale soiurilor, rezultand un material uniform si de calitate si prezinta avantajul precocitatii de rodire. Inmultirea nucului prin altoire realizează o reducere a taliei pomilor care da posibilitatea infiintarii unor plantatii cu densitati sporite la unitatea de suprafta, cu productii mari de fructe de calitate superioara. Inmultirea pe cale vegetativa, pe langa avantajele net superioare inmultirii generative, prezinta dezavantajul transmiterii unor boli virotice. Pentru a
diminua acest efect negativ se vor folosi la inmultire numai plante libere de boli virotice.
Altoirea nucului este mai dificila decat la celelalte specii pomicole datorita marimii maduvei, afluxului mare de seva in timpul altoirii, grosimea si taria fibrelor libero-lemnoase precum si datorita oxidarii rapide a taieturilor din cauza continutului in substante tanoide.
Reusita altoirii in camp este conditionata de realizarea temperaturii optime la punctul de altoire, deziderat care nu se poate obtine in fiecare an, in Romania. Pentru altoirea din iulie-august recoltarea ramurilor altoi se face in ziua efectuării altoirii cat mai de dimineata, se depoziteaza cu varful in jos, in pozitie verticala la temperatura de - 1° C ; + 4° C in saci de plastic. Ramurile altoi trebuie sa fie sanatoase, rotunde ca sectiune, cu muguri viabili bine dezvoltati si internodiile scurte de 5 - 6cm. La altoirea manuala imbimnarea celor doi parteneri trebuie sa se facă rapid si cat mai bine pentru a evita oxidarea sectiunilor. Lungimea altoiului
este de 2 muguri. Sursa de stimulare a calusarii este caldura.

Sursa: scribd.com; "Cultura nucului in exploatatii nucicole moderne" Ion Botu, Mihai Botu, Gheorghe Achim