Translate

20 nov. 2012

Daunatori - viermele nucilor, paianjenul rosu si paduchii testosi

Viermele nucilor - gardengrapevine.com
Viermele nucilor este cel mai mare daunator al nucului. Adultul este un mic fluture care isi depune ouale in apropierea nucilor. Omizile penetreaza fructul . Prezinta doua generatii pe an: la jumatatea lui mai si inceputul lui septembrie. Hiberneaza sub forma de lava in scoarta pomilor sau in sol. In primavara se transforma in crisalida si in luna Mai apar fluturii. Cel deal doilea zbor al fluturilor se produce in iulie-august. Ouale sunt depuse cand temperatura este peste 15°C (noaptea), incubatia durează 7-20 zile. Dupa aparitia omizilor, acestea patrund in fructe unde se dezvolta ajungand pana la 2 cm lungime. Ele distrug continutul fructului si apoi trec in fructele vecine.
Combaterea viermelui se bazează pe substante cu actiune ovicida si larvicida ca: Decis 0,03%, Karate 0,015% etc.

Paianjenul rosu este raspandit pretutindeni si ataca numeroase specii pomicole, atacul provoaca decolorarea frunzelor pe partea superioara, de-a lungul nervurilor, incepand de la baza catre varf. Atacul puternic face frunzele cu aspect mat si usor brunificat .
Efectul atacului se extinde asupra cresterii si maturii lastarilor si al fructelor. La inceputul lui Mai apar primii adulti. In functie de conditiile climatice au 7-9 generatii pe an. Incepand cu sfarsitul lunii august femelele depun ouale hibernale, in jurul mugurilor, sub forma de colonii.
In combaterea acarianului rosu se foloseste un tratament de iarna Oleoekalux 1,5 %, Oleocarbetox 1,5 % si tratamente in vegetatie, in functie de intensitatea atacului Nissorun 0,05% si altele.

Paduchii testosi paraziteaza ramurile nucului. In populatii mari provoaca reducerea cresterilor anuale, deshidratarea lastarilor si in final uscarea completa a ramurilor parazitate (2-3 ani). Cele mai eficace tratamente sunt cele de iarna pe baza de uleiuri sau cele din faza de larve migratoare (iunie-iulie) cand sunt sensibile la unele pesticide puternice.

Sursa: plan de Pomicultor; scribd.com; gardengrapevine.com