Translate

4 oct. 2012

Tehnologia nucului in livada

In cultura nucului se practica trei sisteme de cultura: sistemul clasic sau extensiv, sistemul intensiv si sistemul superintensiv, fiecare sistem avand particularitatile sale diferite intre ele.

 - sistemul clasic sau extensiv
 - sistemul intensiv
 - sistemul superintensiv
Growers - Wlanuts.org
Sistemul clasic ( extensiv) presupune o densitate de  aprox. 60 - 80 pomi/ha, plantarea executandu-se la distante mari de 8m x 10m, 10m x 10m, 10m x 12m, sau chiar 12m x 12m. Intr-o schema de plantare la aceste distante, pomii vor intra deplin pe rod in anii 10 - 12 de la plantare( depinde de soi).
In primii 8-10 ani se recomanda cultura intercalata a unor plante agroalimentare, furajere, arbusti fructiferi( coacaz, zmeur) si capsun fara a se neglija lucrarile specifice( tratamente; taieri; etc.) pentru nuc.
Culturile intercalate pot influenta pozitiv cresterea si fructificarea nucului prin ingrasamintele suplimentare care se dau conform tehnologiei, cat si prin reducerea excesului de umiditate din sol, in anumite perioade ale anului.

Sistemul intensiv de cultura presupune o densitate de aprox. 90 -114 pomi/ha, cu urmatoarele scheme de plantare: 8m x 8m, 8m x 7m, 7m x 7m, 8m x 5m, distante care permit, de asemenea, practicarea culturilor intercalate numai in primii 6-7 ani, deoarece, incepand cu anul 8 de la plantare, se obtin primele recolte economice de nuci in coaja. Unele soiuri intra mai repede pe rod dar durata de productie este mai mica dar au o productivitate mai mare.

Sistemul superintensiv de cultura presupune a densitate maxima, numarul pomilor la ha variaza de la 150 la 200 pomi. Recolte economice se obtin in anul 4-6 de la plantarea puietilor de nuc.( depinde de soi si de alti factori pedoclimatici).  Distantele de plantare in acest sistem sunt urmatoarele: 7m x 3,5m, 8m x 4m, 9m x 4,5m.  

Cultura moderna a nucului este orientata spre sistemul superintensiv, in ferme cu plantatii de 50 - 60 ha, in care se obtin castiguri substantiale.

Sursa: scribd.com; "Curs de pomicultura - 2009 Buzau"