Translate

8 oct. 2012

Daunatorii nucului - Viermele fructelor

CARPOCAPSAPOMONELLA L. (viermele fructelor), este un lepidopter a carei larva ataca fructele (nucile).

Evolutia insectei.
Viermele fructelor - wikipedia
Fluturele apare la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie. Activitatea femelei este crepusculara si se exercita la temperaturi de peste 13 grade C. Ea depune ouale pe frunze sau fructe. Dupa evolutia embrionara, care dureaza 18 zile, ouale eclozeaza, apar omizile, care se deplaseaza 3 - 4 zile, apoi patrund in fructe, al caror continut il consuma si ating dezvoltarea completa in aproximativ 4 saptamani; larvele abandoneaza apoi nucile, acestea cazand in general inainte de maturitate. Unele larve tes un cocon unde raman pana in primavara, cel mai adesea pe sol, altele traverseaza stadiul de nimfa si dau nastere adultilor generatiei a II-a, omizile acestei generatii pot ataca nucile in decada a III-a a lunii iulie si in luna august, in ciuda lignificarii cojii.

Combatere. Tratamente.
Pentru combatea Carpocapsa pomonella, viermele fructelor la nuci, se recomanda efectuarea a 2 tratamente pentru generatia I-a si 1-2 tratamente pentru generatia a II-a.
Rezultate bune in combaterea daunatorului s-au inregistrat prin aplicarea produselor piretrinoide: Decis 2,5 CE – 0,025%, Fastac 10CF – 0.004-0,008%, Karate 2,5 EC – 0,01-0,015%, Sumicidin 20 EC – 0,02- 0,025%, insecticide cu eficacitate maxima, care asigura fructe 100% sanatoase.