Translate

10 mar. 2015

Juglans regia - Franquette (soi traditional Franta)

Euro Avia - Pepiniera
Soiul de nuc franquette este originar din Franta. Este un soi de nuc traditional din Franta din regiunea Vinay Franta, recunoscute in Uniunea Europeana atat pentru productivitatea lui ridicata cat si pentru rezistenta la boli si daunatori.
Se incadreaza in doua categorii inregistrate de Uniunea Europeana. Prima categorie cunoscuta sub numele de "Noix de Grenoble" alaturi de Mayette si Parisienne; a doua este "Noix du Perigord" alaturi de Marbot si Corne.

Caracteristici generale Franquette
- inaltime medie - intre 4 si 6 m;
- rezistenta ridicata la inghet;
- imbunatatit genetic; 
- fructul are meziul de forma lunguiata, de culoare galben aprins; coaja irizata dar care se sparge usor; gust foarte apreciat; perioada de recoltare tarziu; se curata usor de coaja, miezul ramand intact in functie de metoda de spargere - manual sau mecanizat (linie de spart nuca); masa medie de aprox. 18-20 g. 
- trunghiul: are fructificare terminala, inmugureste tarziu, vigoare medie, fructificare rapida, portul este semi-erect spre erect, productivitate ridicata; 
- frunzele sunt medii cu 5-6 foliole cu o dimenziune de 16-18cm, au un continut ridicat in ulei eteric; 
- radacina este radiculara bine dezvoltata de tip pivot cu o dezvoltare rapida si viguroasa; 

Avantajele soiului:
- este ferit de ingheturile tarzii datorita infloritului tardiv;
- miezul poate fi extras intreg sau jumatati;
- cel mai productiv soi cu fructificare terminala.

Scheme de plantare recomandate pentru soiul de nuc Franquette:
- superintensiva: 7m x 3,5m, 8m x 5m, 9m x 4,5m;
- intensiva: 8m x 8m, 8m x 7m, 7m x 7m, 8m x 5m;
- extensiva: 8m x 10m; 10m x 10m; 10m x 12m; 12m x 12m. 
Productivitatea soiului la maturitate este de la 30-120kg nuci in coaja. Estimarea productiei medii la hectar se face in functie de schema de plantare adoptata.