Translate

11 mar. 2015

Juglans regia - Fernor (Franta 1995)

Fernor - Caracteristici generale 
Originar din Franta. Obtinut prin incrucisarea varietatilor de nuc Franquette si Lara. Rodeste incepand cu anul 3-4 de vegetatie. Inaltime de 4-6m. Sensibilitate redusa la boli (bacterioza si antractoza). Se recomanda cultivarea in zone mai calduroase. Imbunatatit genetic.

Miez este mare de culoare galben deschis de forma usor alungita, destul de globuroasa, coaja neteda si fina. Gust excelent. Perioada de recoltare se face la sfarsit de septembrie inceputul lui octombrie. Se curata usor de coaja, miezul ramanand intreg. Are o masa medie de 16-18 g. Frunzele sunt mari cu 5-6 foliole de o dimenziune de 16-18cm cu un continut ridicat in ulei eteric. Radacoma de tip pivot cu o dezvoltare rapida si viguroasa.
Fernor - Coulie.com
Fructificarea este laterala si rapida, vigoare medie, inmugirire tarzie. Port este semi-erect. Infloreste intre 1-15 Mai. Productivitate ridicata aprox. 4-5t/ha la maturitate. 

Avantajele soiului - Fernor - productie insemnata cantitativ; miez usor de extras cu un gust placut; continut mare de acizi grasi polinesaturati omega 3 si omega 6; vigoare medie port semi-erect.
Necesita taieri regulate pentru innoirea ramurilor fructifere si pentru obtinerea de nuci de calitate. Fructele se preteaza pentru curatire mecanica. Necesita soluri fertile.