Translate

26 ian. 2015

Cerintele nucului fata de factorii ecologici

EA Get - Franquette Anul II
Lumina
Nucul este o planta cu cerinte foarte ridicate fata de lumina. In lipsa luminii au loc perturbari in procesul de metabolizare a substanţelor sintetizate, cresterea lastarilor si fructelor este redusa, la fel se reduce rezistenţa plantelor la ger si la atacul unor boli.

Temperatura
Temperatura reprezinta pentru nuc un factor limitativ in unele zone ale tarii. Restrictile datorate temperaturii sunt generate de temperaturile scazute din cursul iernii sau cele foarte ridicate din vara. In timpul infloritului se produc unele accidente climatice datorate distrugerilor provocate asupra organelor florare de temperaturile negative (-20° C). Se considera ca nucul creste si rodeste satisfacator in zonele in care temperatura medie anuala este de peste 8° C.
- iarna sunt sensibili amentii si mugurii mixi la temperaturi de -25° C, - 27° C cand pot sa degere in proportie ridicata;
- ramurile anuale sunt distruse la -28° C; -29° C;
Amplitudinile mari de temperatura si gerurile de revenire din primavara produc pagube mari chiar daca temperaturile nu sunt asa de mult scazute. In aceste cazuri( pomii sunt decaliti), nucul degera si la -20° C; -22° C. Cel mai usor se observa la nucii pe rod efectul negativ pe care il produce gerul asupra ramurilor anuale aflate la periferia coroanei.

Apa 
Nucul este o planta pomicola cu cerinte destul de mari fata de apa din sol. El este foarte mult raspandit in zonele cu 600 - 800mm precipitatii anuale. Pentru culturile de nuc de mare randament se impune ca in zonele secetoase, cu precipitatii anuale sub 700mm si repartizare neregulată a acestora sa se intervina cu irigarea plantatiilor. Pe terenurile argiloase cu drenaj necorespunzator se produce in anumite perioade un exces de umiditate. Apa in exces conduce la asfixierea radacinilor, rodire si crestere necorespunzatoare, iar in final, la debilitarea sau chiar moartea plantelor. Grindina este un fenomen care produce nucilor pagube insemnate.

Solul
Nucul poate supavietui pe aproape toate tipurile de sol existent in tara noastra. Grosimea stratului de sol sau volumul edafic util, ca de altfel si nivelul apei freatice influenteaza in mod determinant cresterea si fructificarea nucului. Stratul de sol cu grosimea de minim 1 - 1,5m este o conditie obligatorie pentru cultura nucului. Nivelul apei freatice nu trebuie sa urce mai la suprafata de 2,5 - 3m, dar nu trebuie sa fie nici mai jos de 4 m. Reactia solului este un factor ecologic important si cu mari implicatii in cresterea si fructificarea nucului. (ph 7,5-6)

Aerul
Aerul are influenta asupra plantelor de nuc datorita vanturilor. Efectele negative datorate vantului se produc in timpul infloririi( vanturile puternice limiteaza procentul de polenizare) sau in vara (dezradacinarea nucilor in cazul unor furtuni puternice). Vantul mareste intensitatea de transpiratie si sporeste nevoile in apa in cursul perioadei de vegetaţie.

Sursa: extras din Plan de Invatamant - Pomicultura; scribd.com