Translate

27 ian. 2015

Pregatirea materialului saditor pentru plantare

Pregatirea materialului saditor 
Univ. of California - Davis_Departament of Plant Science
Pomii sunt sensibili la loviturile mecanice si mai ales la expunerea la soare si aer a radacinilor, de aceea la transport pomii se protejeaza cu prelate sau cu folie de polietilena. Radacinile odata afectate au capacitate foarte scazuta de a se reface in timp scurt. 
Nucii se stratifica imediat in sol. Se introduc in santuri de 50-60cm adancime facute cu 1 - 2 zile inainte, cu tot sistemul radicular. Se acopera radacinile cu pamant umed si se ocupa toate spatiile dintre radacini. Stratul de deasupra radacinilor este de 5 - 6cm. 
daca plantarea se face in zilele mai calde din iarna sau in primavara, atunci stratificarea se face in santuri ceva mai adanci, iar peste sistemul radicular se aseaza un strat de pamant gros de 50 - 60cm, asa incat pomii sa nu fie afectati de gerurile puternice din cursul iernii. 
pentru plantare se folosesc plante altoite in varsta de 1 - 2 ani. 
plantele de nuc cu altoiul de 1 an trebuie sa fie cu inaltimea de minim 50 - 60cm, bine lemnificate si cu mugurii sanatosi. Sistemul radicular trebuie sa fie cat mai bine dezvoltat, cu multe radacini cat mai lungi posibile; 
plantele de 2 ani au inaltimea de circa 2m, lemnul bine maturat si sanatos si mugurii bine formati. Sistemul radicular este format din numeroase radacini dintre care minim 3 sunt de peste 35cm lungime. 
calitatea plantelor destinate plantarii este capitala pentru reusita unei plantatii de nuc 

Sursa: scribd.com (curs Pomicultor);