Cand gandim fertilizarea la nuc, avem in vedere ca terenurile pe care sunt amplasate plantatiile sunt sarace in elemente minerale, iar pomii stau pe acelasi loc zeci de ani, timp in care secatuiesc solul. Din comparatia facuta intre compozitia chimica a organelor nucului si cea a solului, rezulta ca exista un deficit de elemente minerale deoarece necesiţatile plantelor sporesc an de an, iar pe de alta parte dispare o cantitate insemnată de elemente minerale odata cu recolta, lemnul si chiar o parte din frunze.
Livada Franquette |
Prima fertilizare, numita si de baza se aplica odata cu lucrarea de mobilizare a solului inainte de plantare, cand se aplica 40-60t gunoi de grajd/ha, la care se mai adauga 80-120 kg/ha P2O5 si 120-150 kg/ K2O. Ingrasamintele se imprastie pe toata suprafata terenului si se incorporeaza la adancimi mari 35-60cm, in functie de aratura adanca.
Cea de-a doua fertilizare, extrem de importanta se refera la fertilizarea la groapa cu gunoi de grajd si ingrasaminte minerale cu fosfor si potasiu.
De observat ca in aceste etape nu se folosesc îngrasaminte minerale cu fosfor si potasiu. Pe langa faptul ca aceste ingrasaminte sunt foarte solubile in apa si usor levigabile in sol, ele au un efect nedorit asupra sistemului radicular dupa plantare (inhiba fenomenul de rizogeneza si intarzie formarea noilor radacini si prinderea la plantare).
Fertilizarea anuala a plantatiilor incepe cu anul I si este diferentiata in functie de varsta si marimea pomilor. Azotul se administreaza in urmatoarele cantitati:
- anul 1 - 10 kg/ha - 0,066 kg/pom
- anul 2 - 20 kg/ha - 0,132 kg/pom
- anul 3 - 30 kg/ha - 0,190 kg/pom
- anul 4 - 40 kg/ha - 0,264 kg/pom
- anul 5 - 50kg/ha - 0,330 kg/pom
- anul 6 - 60 kg/ha - 0,400 kg/pom
Azotul se administrează individual pe pom, putin mai mult decat proiectia coroanei pe sol.. Incepand cu anul 5 acesta se poate administra pe intreaga suprafaţa. Administrarea azotului se face fracţionat 1/3 din cantitate in toamna si 2/3 in primavara. Concomitent cu fertilizarea cu azot, in primii ani se fertilizeaza si cu fosfor 15-20 kg/ha fosfor si 20-25 kg/ha potasiu, ambele administrate in toamna si incorporate in sol.
Fertilizarea anuala se situeaza la nivelui a 80-120 kg/ha azot, 40-60 kg/ha fosfor si 80-100 kg/ha potasiu. Administrarea ingrasamintelor se face la fel ca la plantaţiile tinere, ca epoca, dar acestea se imprastie pe toata suprafata.
Sursa: euroavia-ge.ro; scribd.com