Translate

19 ian. 2015

Plantarea si intretinerea nucului

Informatii generale despre plantare si intretinere - Nuc (Juglans regia).
Cerinte generale fata de sol si clima:
 - valoarea pH-ului in orizontul de sol Bt si C = 6 – 7
 - panza freatica a solului sa se gaseasca la o adancime mai mare de 150cm 
 - clima temperat continentala cu valori minime de pana la – 30°C si maxime pana la + 45°C
 - precipitatii 600 – 900l/mp anual

Perioada optima de plantare.
Puietii de nuc se pot planta atat primavara dupa dezghet in perioada 25 martie - 30 aprilie sau toamna dupa iesirea nucului din perioada de vegetatie 15 octombrie - 15 noiembrie, in functie de climatul specific zonei Este important ca temperatura solului sa fie pozitiva (> + 5°C) atat la plantare cat si in urmatoarea saptamana de la plantare.

Pregatirea terenului:
Pregatirea terenului - euroavia-ge.ro
 - dezmiristirea, toata vegetatia existenta pe terenul pe care urmeaza a se infiinta livada de nuc este inlaturata (dezierbarea sau defrisarea) si evacuata de pe teren.
 - fertilizarea, inainte de a se realiza desfundatul (aratura foarte adanca 35-55cm), se recomanda administrarea de 10-60t mranita, 100kg P2O5 si 80kg K2O la ha.
 - desfundarea se efectueaza la o adancime de 35-55 cm in perioada august-septembrie sau octombrie-noiembrie.
 - gropile se vor efectua mecanizat sau manual, cu putin timp inainte de plantare, pentru a nu se pierde umezeala acumulata in sol, dimensiunea gropii fiind de 100/100/80 cm.

Modalitati de plantare si distante:
- pomii vor fi plantati cu punctul de altoire la 2-3 cm mai sus de nivelul solului, asezandu-se pe un musuroi de pamant, facut in mijlocul gropii de plantare.
 - se recomanda administrarea in prealabil pana la 10-15 kg de gunoi de grajd bine fermentat in fiecare groapa, apoi sa se completeaza groapa cu pamant. 
 - in finalul lucrarii se va face un musuroi pe suprafata gropii de plantare, cu restul pamantului ramas, fara ca acesta sa se mai taseze.
 - distantele optime de plantare dintre randurile de pomi si pe rand intre pomi, recomandate pentru soiurile de nuc de origine franceza Fernor, Franquette si Lara sunt urmatoarele: 
 - sistem superintensiv – 8m X 4m, 8m X 5m, 8m X 6m, 8m X 7m
 - sistem intensiv – 8m X 8m, 8m X 9m, 9m X 9m 9m X 10m
 - sistem extensiv – 10m X 10m, 10m X 11m, 11m X 12m, 12m X 12m.
 - este importanta orientarea randurilor pe directia N-S, pentru a asigura o cantitate maxima de lumina pe intreg parcursul zilei si de a evita umbrirea.

Intretinerea nucului pe timp de vara (canicula).
Primele patru tratamente aplicate puietilor de nuc sunt vitale in buna dezvoltare a puietilor si productia acestora la maturitate: 
 - primul tratament se va aplica la dezmugurire folosind o solutie de Zeama Bordeleza 1,5%; 
 - al doilea, se efectueaza la aparitia primelor frunzulite, cu aceeasi solutie in concentratie de 0,5%; 
 - al treilea, se efectueaza la inceputul cresterii lastarilor, cu aceeasi solutie in concentratie de 0,5%; 
 - al partulea, se realizeaza dupa caderea frunzelor, folosind Zeama Bordeleza in concentratie de 1,5 - 2%. 

Intretinerea nucului pe timp de iarna.
Intretinerea pomilor in perioada rece se realizeaza prin efectuarea lucrarilor de mulcire a solului. Astfel solul dimprejurul pomului se acopera cu diverse materiale de natura vegetala. 
Mulcitul favorizeaza cresterea temperaturii solului, reduce evaporarea apei, mareste procentul de humus si impiedica tasarea solului, ceea ce pentru plantele tinere sunt factori ce cresc procentul de productivitate, observabil la maturitate. Totodata aceasta lucrare de intretinere ajuta pomul sa creasca sanatos si viguros, reducand riscurile de imbolnavire. Aceasta lucrare efectuata la puietii de nuc aflati in primul ciclu de la plantarea in livada, consta in administrarea urmatoarelor componente vegetale la baza pomului pe suprafata de sol, astfel:
 - cca. 20 kg. de balegar fermentat de 2-3 ani, administrat la fiecare pom de la baza tulpinii spre exterior; 
 - cca. 15 kg. de tocatura de materie vegetala (crengi verzi tocate la cca 4 cm), administrat la fiecare pom de la cca. 15 cm de la baza tulpinii spre exterior, astfel cca. 30 cm va masura diagonala suprafetei pe care nu se va administra materialul. 

Taierile
Taierile de formare constituie o lucrare importanta in livada, avand ca scop sa permita: 
 - prinderea mai eficienta a tinerilor puieti, 
 - proiectarea si intretinerea coroanei pomului, 
 - stimularea fructificarii prin eliminarea ramurilor inutile sau moarte. 
De retinut este faptul ca inaltimea trunchiului nu trebuie sa depaseasca 0,9 – 1,1m, in caz contrar se intarzie intrarea pe rod cu un an.