Translate

12 mar. 2015

Juglans regia - Lara (Franta 1980)

Lara - Caracteristici generale
Fructul este de calibru mare cu un diamentru >34mm are forma globuloasa, coaja subtire dar solida, destul de noduroasa. Miezul este deschis la culoare si reprezinta aprox. 45-50% din fruct dar variaza de la an la an. Gustul este dulce putin pronuntat.

Juglans regia - Lara
Pomul este de vigoare mijlocie. Forma pomului este de la semi-ridicata la extinsa. Tipul de fructificare se realizeaza in deosebi pe crengutele terminale. Desfacerea mugurilor destul de precoce: in prima decada a lunii aprilie, in functie si de conditiile climatice.
Polenizarea se face cu polenizatori din urmatoarele soiuri: Fernette, Franquette sau Ronde de Montignac aprox. 3-5%.
Distante de plantare recomandate pentru soiul de nuc Lara sunt dupa urmatoarele scheme: 8 x 3,5m; 8 x 4m.

Taierile de formare. Se recomanda taierea in axa care asigura distributia fructificarii pe crengile laterale secundare etajale pe toata lungimea trunchiului. Pentru formarea in axa, vlastarul este mai mult sau mai putin retezat conform vigorii. In ceea ce priveste fructificarea pe crengile laterale, se recomanda practicarea indoirii crengilor fructifere in primii ani cu scopul de a favoriza viteza de intrare pe productie.
Taierile de intretinere. Sunt recomandate pentru o productie de un nivel inalt calitativ mai ales pentru calibrul. Ele favorizeaza si patrunderea luminii in interiorul copacului necesara pentru inductiile florale pentru productia urmatorului an. Se recomanda a fi facut in anul 5-7. Se pot face manual in fiecare an prin inlaturarea crengilor din interiorul pomului care sunt prea lasate sau prea multe.

Productiile comerciale apar relativ rapid la varste intre 4-5 ani desi dau semne de rod inca din primii ani. (se recomanda inlaturarea rodului pentru o dezvoltare mai rapida si mai viguroase a pomului). Potentialul de productie este ridicat.
Recoltarea reprezinta o etapa esentiala pentru o productie de inalta calitate. Pentru vanzarea fructului proaspat cu o umiditate mai mare de 20% acestea sunt recoltate in septembrie la etapa de maturizare optima, dupa care se decojesc si se spala foarte bine. Se recomanda uscare nucilor si prelucrarea lor imediat dupa culegere.
Depozitarea este un aspect foarte important care trebuie luat in calcul. Pentru mentinerea calitatii nucilor proaspete trebuie sa se asigure o temperatura de sub 4° C cu o hidrometrie de 90%. Pentru mentinerea nucilor uscate se recomanda o temperatura mai mica de 10° C si o hidrometrie de 70%.