Infloritul si legarea fructelor
Nucul este o planta unisexuat monoica, adica are flori mascule (amenti) si flori femele dispuse separat, dar situate pe aceeasi planta.
Infloritul si legarea fructelor reprezinta o fenofaza specifica la nuc, legata in mod direct de nivelul temperaturilor inregistrate( pragul biologic de +10° C) in aceasta perioada.
Euro Avia - Pepiniera |
In conditiile dealurilor subcarpatice, infloritul florilor femele la nuc se produce in perioada 14 aprilie - 22 mai. Florile mascule infloresc intre 19 aprilie si 18 mai, in functie de soi. Dupa inflorire are loc polenizarea anemofila( cu ajutorul vantului) si fecundarea sau legarea
fructelor. La majoritatea soiurilor de nuc exista un decalaj de una sau mai multe zile intre perioadele de inflorire la cele doua tipuri de flori( fenomen numit dichogamie). Durata de emisie a polenului din amentii unei plante poate fi de 8-14 zile, dar emisia puternica dureaza numai 5-6 zile. La florile femele, durata sigura de receptie a polenului este de 8 -10 zile. Daca cele doua perioade de plina inflorire sunt decalate in timp, polenizarea florilor femele cu polenul propriu nu este posibila. Pentru ca sa se obtina productii de nuci este important sa se asigure polenizatorii( soiuri de nuc) adecvati a caror perioada de inflorire a florilor mascule ( eliberarea polenului de catre amenti) sa coincida cu perioada de inflorire a florilor femele de la soiurile de baza din livezile de nuc.
Cresterea fructelor
La soiurile de nuc, mai putin decat la alte specii pomicole, intalnim fenomenul de cadere fiziologica a fructelor in cursul lunii iunie.
Maturarea fructelor
Maturarea fructelor coincide cu momentul in care miezul si-a desavarsit evolutia iar coaja verde crapa. Perioada de maturitate incepe la sfarsitul lunii august, cu soiurile timpurii. Fructul de nuca este o pseudodrupa, formata dintr-un invelis exterior verde ( epicarp), coaja lignificata( endocarp) si samanta( miezul).
La nuc se obtin apox. 2-4 t/ha in functie de soi, in ultimele decenii, amelioratorii de soiuri de nuc au creat noi genotipuri care realizeaza productii de peste 7-8 t/ha.
Sursa: plan de invatamant POMICULTOR; scribd.com