Translate

6 feb. 2015

Plantarea propriu-zisa la nuc

Perioada de plantare coincide cu perioda de repaus a pomilor, si tine de la caderea frunzelor pana la momentul inghetarii solului, daca solul nu ingheata si temperatura aerului se mentine peste 0° C este posibil sa plantam nucul si in lunile de iarna.
Plantarea de toamna a nucului are avantajul ca permite puietilor de nuc sa-si reia activitatea si sa apara radacini noi( rizogeneza) astfel ca acesti puieti au sanse mai mari de prindere.
Plantarea de primavara la nuc este mai putin recomandata. Perioada este scurta, imediat dupa plantare temperatura creste si provoaca pornirea in vegetaţte a partii aeriene, fara ca partea din sol sa aiba timpul necesar sa formeze radacini noi si sa incepa procesul de absortie al apei si altor elemente minerale.
Indiferent cand plantam se impun anumite operatiuni comune obigatorii. La inceput vom definitiva pregatirea gropilor de plantare. Am introdus gunoiul de grajd si ingrasamintele minerale amestecate cu solul pana la proximativ 2/3 din inaltimea gropii, dupa care tastam usor acest amestec. Ramane loc liber in groapa de cca. 30 - 35cm, exact cat este necesar sa introducem complet pomul cu toate radacinile sale. Pomul se planteaza in groapa la acelasi nivel de adancime la care a fost si in pepinera. Nu terbuie urmarit punctul de altoire, pentru ca acesta este de regula cu 10 - 20cm mai sus decat adancimea la care a fost pomul in pepinera. Daca se planteaza pomii pe fundul gropii la adancimea de 80cm, radacinile se axfisiaza si pomii mor. Daca se planteaza cu radacinile la 3 - 10cm adancime pomii se usuca din cauza lipsei de apa.

Etapele plantarii la nuc:

 - fasonarea radacinilor;
 - mocirlirea radacinilor ( balegar de bovine 1/2, pamant fertil 1/2 si apa )
 - pentru imbogatirea solului cu ciupercile ce alcatuiesc micoriozele la nuc (absolut necesare) la fiecare groapa la plantare se aduce 1-2kg de sol din plantatiile vechi de nuc.
Plantarea nucului se face in mod obisnuit ca la orice pom, tasand usor pamantul din jur incepand de la marginile gropii catre interior (operaţiunea se repeta de mai multe ori).


Sursa: plan de invatamant POMICULTOR: scribd.com