Translate

26 oct. 2012

Metode de altoire la nuc

Metode de altoire la nuc. Se cunosc mai multe metode de altoire pentru nuc printre care se evidentieaza urmatoarele:

 - altoirea cu mugure in ferestruica - putin folosita la noi in tara, in perioada 15 august - 1 septembrie;
altoirea cu mugure cu scutisor lung - este o metoda obisnuita cu mugure in "T " imbunatatita. Perioada de altoire in cursul lunii august. Metoda mai putin folosita;

 - altoirea cu mugure in fluier sau inel - cere ca grosime portaltoiului si a altoiului sa fie egala. Epoca de altoire incepe din primavara odata cu circulatia sevei;

 - altoirea cu mugure scutisor - da rezultate bune in perioada 15 mai - 15 iunie;

 - altoirea in copulatie perfectionata- se practica in spatii protejate in perioada repausului vegetativ. Este necesar ca portaltoiul si altoiul sa aiba aceeasi grosime;


 - altoirea in despicatura -se poate aplica in special in spatii protejate in perioada repausului vegetativ cat si in camp;

 - altoirea mecanizata a nucului.

Pregatirea locului pentru plantare

Intainte de plantarea propriu-zisa a puietiilor de nuc altoiti se vor exevuta urmatoarele lucrari:
 - pichetarea se face tinand seama de limitele parcelelor, cu picheti din lemn de 60-50cm inaltine si 3-4cm grosime. Asezarea puietilor de nuc fata de limitele parcelelor (hotarele cu vecinii) se face la o distanta de cel putin 4-5m.
 - orientarea randurilor se face tinand seama de panta terenului, daca panta este de peste 6-7° (se aseaza randurile pe curbele de nivel), de pozitia soarelui (randurile se orienteaza pe directia nord-sud pentru ca lumina sa fie repartizata egal pe toate partile coroanei)
Pichetare teren - euroavia-ge.com
 - dupa pichetare se trece la saparea gropilor pentru plantare (manual sau mecanic), de regula aceastea se fac de 1/1/0,8m. Cu cat solurile sunt mai putin favorabile cu atat gropile ar trebui sa fie de dimensiuni mai mari.
 - concomitent cu saparea gropilor se face si fertilizarea locala
 - partea de sol rezultata din pamantul scos din partea de sus a gropii se amesteca cu 25-30kg de gunoi de grajd (se recomanda balegar de vaca) si 50-60g superfosfat si 50-60g de sare potasica apoi se introduc in groapa (cel putin la jumatate din adancimea gropii).
 - repichetarea terenului pentru pozitionarea locului definitiv de asezarea pomului se face cu tutori de 1,2 - 1,5m inaltime si 5-6cm grosime de care se leaga puietii de nuc in primii 2-3 ani.


25 oct. 2012

Inmultirea nucului (Juglans regia)

Inmultirea nucului (Juglans regia)

Inmultirea sexuata - din samanta nu este indicata, prezentand diferite dezavantaje ca:
 - pomii intra tarziu pe rod;
 - calitatea inferioara a fructelor caracterizată in general printr-o variabilitate accentuata ca forma si marime;
 - neomogenitatea pomilor în cadrul plantaţiei
Inmultirea prin seminte se recomanda numai pentru obţinerea portaltoilor si a nucilor destinati productiei de lemn. Recoltarea nucilor pentru samanta se face la maturitatea deplina, retinandu-se numai nucile perfect sanatoase si cat mai omogene. Pastrarea facultatii germinative, poate sa dureze 2 - 3 ani. 
Daca nu se seamana in toamna, nucile se pun peste iarna la stratificat pentru parcurgerea procesului de postmaturatie. In cazul in care nucile nu au fost stratificate peste iarna si trebuie semanate, se introduc in apa firbinte la 55 - 60° C unde se lasa 3 zile, apoi se scot si se repeta operatiunea, dupa care se scurg de apa, se stratifică in nisip umed in incaperi la 24 - 26° C timp de 10 - 14 zile, dupa care se seamana.
Alegerea si pregatirea terenului in vederea infiintarii scolii de puieti se efectueaza ca la celelalte specii pomicole.

Walnut breeding - USDA - chilenut.cl
Epocile de semanat pentru nuc sunt toamna si primavara. Semanatul de toamna se efectueaza in a doua jumatate a lunii octombrie, in randuri simple la 90cm intre ele si 10 - 12cm pe rand, dupa care se biloneaza cu un strat de pamant de 15 - 20cm. Toamna se poate face semanatul si cu nuci nestratificate postmaturatia avand loc in cursul iernii, in camp.
Semanatul de primavara se face in a doua jumatate a lunii martie, cu nuci cu postmaturatia parcursa, la aceeasi distanta intre randuri si 15 - 20cm pe rand, fara a se bilona. Infiintarea campului I se efectueza cu puieti de nuc de un an, produsi in scoala de puieti. Plantarea puietilor se efectueaza primavara devreme ( inainte de dezmugurit) la distanta de 90cm intre randuri si de 35 - 40cm pe rand.
In vederea plantarii, se fasoneaza sistemul radicular prin usoare scurtari ale radacinilor secundare a tulpinii deoarece mugurele terminal porneste mai repede in vegetatie si asigura o crestere dreapta a tulpinii.
Prevenirea si combaterea bolilor si dăunătorilor se efectuează prin aplicarea a 6 - 8 tratamente cu zeama bordeleza in concentraţie de 0,5 - 1% sau cu alte produse cuprice, in amestec cu insecticide adecvate.
Traumatismele provocate sistemului radicular, cu ocazia transplantarilor, se vindeca foarte greu. Refacerea sistemului radicular dupa transplantare efectuata in conditii normale durează cel putin un an. Cele mai bune rezultate la prinderea la plantare se realizeaza cu material saditor sub forma de vraga in varsta de 2 ani, cu inatimea de peste 1,6m.

Inmultirea asexuata sau vegetativa
Este singura metoda de a transmite in descendenta caracteristicile genetice initiale ale soiurilor, rezultand un material uniform si de calitate si prezinta avantajul precocitatii de rodire. Inmultirea nucului prin altoire realizează o reducere a taliei pomilor care da posibilitatea infiintarii unor plantatii cu densitati sporite la unitatea de suprafta, cu productii mari de fructe de calitate superioara. Inmultirea pe cale vegetativa, pe langa avantajele net superioare inmultirii generative, prezinta dezavantajul transmiterii unor boli virotice. Pentru a
diminua acest efect negativ se vor folosi la inmultire numai plante libere de boli virotice.
Altoirea nucului este mai dificila decat la celelalte specii pomicole datorita marimii maduvei, afluxului mare de seva in timpul altoirii, grosimea si taria fibrelor libero-lemnoase precum si datorita oxidarii rapide a taieturilor din cauza continutului in substante tanoide.
Reusita altoirii in camp este conditionata de realizarea temperaturii optime la punctul de altoire, deziderat care nu se poate obtine in fiecare an, in Romania. Pentru altoirea din iulie-august recoltarea ramurilor altoi se face in ziua efectuării altoirii cat mai de dimineata, se depoziteaza cu varful in jos, in pozitie verticala la temperatura de - 1° C ; + 4° C in saci de plastic. Ramurile altoi trebuie sa fie sanatoase, rotunde ca sectiune, cu muguri viabili bine dezvoltati si internodiile scurte de 5 - 6cm. La altoirea manuala imbimnarea celor doi parteneri trebuie sa se facă rapid si cat mai bine pentru a evita oxidarea sectiunilor. Lungimea altoiului
este de 2 muguri. Sursa de stimulare a calusarii este caldura.

Sursa: scribd.com; "Cultura nucului in exploatatii nucicole moderne" Ion Botu, Mihai Botu, Gheorghe Achim

12 oct. 2012

Boli si daunatori - Antracnoza (gnomonia leptostyla)

Antacnoza - Gnomonia leptostyla


Gnomonia leptostyla - Wikipedia
Boala este prezenta la cires si visin (Cocomyces hiemalis), la nuc (Gnomonia leptostyla), la coacaz si agris (Pseudopeziza ribes).Caracteristic acestei boli este defolierea timpurie a plantelor (puieti. Pomi , tufe, urmata de consecintele diminuarii fotosintezei : stagnarea cresterii, nediferentierea mugurilor de rod, caderea fructelor, debilitarea plantelor. Ciuperca ataca frunzele, lastarii, pedunculii florali si fructele. Pe organele atacate apar pete brun-rosiatice. 
In dreptul petelor mai ales pe partea inferioara a frunzelor, se formeaza pustule mici cu fructificatiile ciupercii pulverulente de culoare abla-murdar care prin erupere pun in libertate conidiile, care asigura noi infectii in perioada de vegetatie. 
Frunzele puternic atacate se usuca si cad, plantele ramanand desfrunzite inca din luna iulie.
La nuc fructele atacate isi opresc cresterea , se innegresc si cad ; cele atacate mai tarziu prezinta pete si se deformeaza.
La coacaz, defolierile premature sunt frecvente in anii ploiosi putand ajunge pana la 98-100%.

Sursa: euroavia-ge.ro; wikipedia.org

10 oct. 2012

Buletin de avertizare

Pentru toate speciile pomicole - in perioada de repaus vegetativ, respectiv de la caderea a 90% din frunze si pana la "umflarea"a 1-5% muguri floriferi recomandam:
 - aplicarea masurilor de igiena a culturii;
 - tratamentele chimice "de iarna".
Inaintea aplicarii tratamentelor chimice se vor executa lucrarile de igiena a culturii care constau in urmatoarele etape:
 - eliminarea lastarilor si ramurilor care prezinta simptome de rapan, fainare, foc bacterian,a celor care prezinta ulceratii produse de paduchele lanos;
 - la fainare taierea se executa cu cel putin 5 cm mai jos decat locul unde se observa atacul, pentru eliminarea ochilor ce ar putea fi infectati de la lastarul bolnav ;
 - incorporarea in sol a fructelor si frunzelor bolnave care prezinta simptome de basicare, patari, monilioza;
 - protectia pomilor tineri impotriva rozatoarelor;
 -eliminarea si arderea pomilor puternic virozati, a celor care prezinta simptomele unor boli de degenerescenta si a celor afectati integral de focul bacterian;
 -adunarea si arderea cuiburilor de omizi defoliatoare;
 -fertilizarea rationala cu ingrasaminte complexe( excesul de azot sporeste sensibilitatea pomilor la boli si scade rezistenta acestora la ingheturi);
 -la efectuarea taierilor “in uscat” se va avea in vedere reducerea inaltimii pomilor, pentru facilitarea "imbaierii"integrale cu solutia de stropit;
 -instalarea braielor capcana, pentru reducerea rezervei biologice de gargarita florilor de mar si par.
Tratamentele chimice pentru reducerea rezervei de agenti fitopatogeni( rapan, monilioza, foc bacterian, basicari, ciuruiri,patari etc) se va aplica un tratament chimic( noiembrie - decembrie) cu un fungicid cupric: KOCIDE 101 conc 0,3% sau FUNGURAN OH conc 0,3% sau CHAMPION 50 WP conc 0,3% sau ALCUPRAL 50 PU conc.0,3%, urmand ca in asa numitele « ferestre de iarna »( ianuarie - martie) pana la fenofaza de « urechiuse de soarece » la semintoase si « buton verde » la samburoase sa se efectueze un alt tratament chimic - cu insecticid pentru combaterea daunatorilor care ierneaza in diferite stadii pe si in scoarta pomilor (larve hibernante ale paduchelui din San Jose, paduchilor testosi, paduchelui lanos, oua de acarieni, afide, precum si a formelor de hibernare ale gargaritelor florilor si mugurilor, puricilor meliferi, omizilor defoliatoare, viermilor fructelor etc.)
Utilizarea unuia din urmatoarelor insecticide: pentru oua hibernante de acarieni si larve hibernante ale paduchelui din San Jose : CONFIDOR OIL conc.1,5 sau NUPRID OIL SC conc.1,5% .

Observatii :
 - intervalul dintre cele 2 tratamente sa fie de minim 30 zile;
 - tratamentele trebuie efectuate pe timp linistit , la temparaturi mai mari de 4 - 5 grade C, pomii sa nu fie acoperiti cu zapada, polei, chiciura.
Cantitatea de produs comercial se va calcula pentru :
 - 1500 l apa /Ha la speciile :mar, cires, visin, nuc ;
 - 1000 l apa/Ha la speciile : par, gutui, prun, cais, arbusti fructiferi, pepiniere pomicole.
 - vor fi respectate cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de protectia mediului, animalelor, familiilor de albine.

Sursa: Directia Pentru Agricultura Unitatea Fitosanitara Arges

8 oct. 2012

Daunatorii nucului - Viermele fructelor

CARPOCAPSAPOMONELLA L. (viermele fructelor), este un lepidopter a carei larva ataca fructele (nucile).

Evolutia insectei.
Viermele fructelor - wikipedia
Fluturele apare la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie. Activitatea femelei este crepusculara si se exercita la temperaturi de peste 13 grade C. Ea depune ouale pe frunze sau fructe. Dupa evolutia embrionara, care dureaza 18 zile, ouale eclozeaza, apar omizile, care se deplaseaza 3 - 4 zile, apoi patrund in fructe, al caror continut il consuma si ating dezvoltarea completa in aproximativ 4 saptamani; larvele abandoneaza apoi nucile, acestea cazand in general inainte de maturitate. Unele larve tes un cocon unde raman pana in primavara, cel mai adesea pe sol, altele traverseaza stadiul de nimfa si dau nastere adultilor generatiei a II-a, omizile acestei generatii pot ataca nucile in decada a III-a a lunii iulie si in luna august, in ciuda lignificarii cojii.

Combatere. Tratamente.
Pentru combatea Carpocapsa pomonella, viermele fructelor la nuci, se recomanda efectuarea a 2 tratamente pentru generatia I-a si 1-2 tratamente pentru generatia a II-a.
Rezultate bune in combaterea daunatorului s-au inregistrat prin aplicarea produselor piretrinoide: Decis 2,5 CE – 0,025%, Fastac 10CF – 0.004-0,008%, Karate 2,5 EC – 0,01-0,015%, Sumicidin 20 EC – 0,02- 0,025%, insecticide cu eficacitate maxima, care asigura fructe 100% sanatoase.

5 oct. 2012

Infiintarea unei livezi de nuc

Pentru infiintare unei livezi de nuc se recomanda urmatorii pasi:
 - studiu preliminar (stabilirea suprafetei si amplasamentul terenului pe care urmeaza a se infiinta liveda; verificarea favorabilitatii zonei din punct de vedere pedo-climatic; identificarea elementelor fundamentale 
cu privire la amplasament (calitatea terenului, forma terenului, orientarea pe puncte cardinate)
 - studiu de situatie (efectuarea studiului pedologic - in special pentru infiintarea de plantatii pomicole "livezi de nuc altoiti"; studiu meteorologic pentru ultimii 10 ani ai zonei in care se va efectua livada; alegerea soiurilor de nuc in urma concluziilor studiului pedologic, studiului agrochimic si a studiului de mediu; rezervarea materialului saditor.
Intocmirea proiectului tehnice de infiintare a unei livezi:
 - intocmirea schemelor de plantarea - schemele de plantare recomandate pentru nuc sunt urmatoarele: sistem superintensiv (7m x 3,5m; 8m x 4m; 9m x 4,5m), sistem intensiv (8m x 8m; 8m x 7m; 7m x7m; 8m x 5m) si sistem extensiv (8m x 10m; 10m x 10m; 10m x 12m; 12m x 12m);
 - pregatirea tehnologiei de plantare;
 - pregatirea lucrarilor pentru infiintarea livezii.

Infiintarea livezii de nuc:
 - efectuarea lucrarilor de pregatire a solului pentru infiintarea livezii (arat, discuit, fertilizare etc);
 - realizarea si pregatirea gropilor pentru plantare (sapat, mulcit, fertilizat); 
 - plantarea puietilor conform schemei de plantare.

Inregistrarea livezii de nuc:
 - Inregistrarea livezii de nuc se face prin notificarea autoritatilor competente (primarie, politia comunei) si transmiterea documentelor aferente pentru infiintarea livezii de nuc.

4 oct. 2012

Tehnologia nucului in livada

In cultura nucului se practica trei sisteme de cultura: sistemul clasic sau extensiv, sistemul intensiv si sistemul superintensiv, fiecare sistem avand particularitatile sale diferite intre ele.

 - sistemul clasic sau extensiv
 - sistemul intensiv
 - sistemul superintensiv
Growers - Wlanuts.org
Sistemul clasic ( extensiv) presupune o densitate de  aprox. 60 - 80 pomi/ha, plantarea executandu-se la distante mari de 8m x 10m, 10m x 10m, 10m x 12m, sau chiar 12m x 12m. Intr-o schema de plantare la aceste distante, pomii vor intra deplin pe rod in anii 10 - 12 de la plantare( depinde de soi).
In primii 8-10 ani se recomanda cultura intercalata a unor plante agroalimentare, furajere, arbusti fructiferi( coacaz, zmeur) si capsun fara a se neglija lucrarile specifice( tratamente; taieri; etc.) pentru nuc.
Culturile intercalate pot influenta pozitiv cresterea si fructificarea nucului prin ingrasamintele suplimentare care se dau conform tehnologiei, cat si prin reducerea excesului de umiditate din sol, in anumite perioade ale anului.

Sistemul intensiv de cultura presupune o densitate de aprox. 90 -114 pomi/ha, cu urmatoarele scheme de plantare: 8m x 8m, 8m x 7m, 7m x 7m, 8m x 5m, distante care permit, de asemenea, practicarea culturilor intercalate numai in primii 6-7 ani, deoarece, incepand cu anul 8 de la plantare, se obtin primele recolte economice de nuci in coaja. Unele soiuri intra mai repede pe rod dar durata de productie este mai mica dar au o productivitate mai mare.

Sistemul superintensiv de cultura presupune a densitate maxima, numarul pomilor la ha variaza de la 150 la 200 pomi. Recolte economice se obtin in anul 4-6 de la plantarea puietilor de nuc.( depinde de soi si de alti factori pedoclimatici).  Distantele de plantare in acest sistem sunt urmatoarele: 7m x 3,5m, 8m x 4m, 9m x 4,5m.  

Cultura moderna a nucului este orientata spre sistemul superintensiv, in ferme cu plantatii de 50 - 60 ha, in care se obtin castiguri substantiale.

Sursa: scribd.com; "Curs de pomicultura - 2009 Buzau"